Barion Pixel

HATHA JÓGA PRADÍPIKA 26.-35.

Tudástár bejegyzés:

HATHA JÓGA PRADÍPIKA 26.-35.

(Gouranga Prabhu oktatói jegyzetei)

kukkutászana-bandha-szthó dórbhjám szambandhja kandharám

bhavét kúrmavad uttána étad uttánakúrmakam /26/

 

Miután felvettük a Kukkutászanát, fogjuk meg a nyakunkat úgy, hogy a kezeinket a tarkó mögött kulcsoljuk, és feküdjünk a hátunkra. Ez az uttána-kúrmászana, mivel

egy teknősre hasonlít.

Az Astanga 1. sorozatban ez a póz közvetlenül a Kúrmászana előtt van, és Garbhapindászanának (embrió-póznak) nevezik, amikor az ülőcsontokon egyensúlyozva hajtjuk végre. Utána kilencszer hátra kell gurulni, és ez a testhelyzet tényleg egy felfordított teknősre hasonlít (uttána-kúrma).

pádángusthau tu pánibhjám grihítvá sravanávadhi

dhanurákarsanak kurjád dhanurászanam ucsjaté /27/

 

Amikor mindkét kezünkkel megfogjuk a lábujjainkat és a fülünkhöz visszük, miközben a testet íjként hátrahajlítjuk, az a dhanurászana.

A dhanurászana kezdő változatában a bokákat fogjuk és úgy hajlítjuk hátra a testünket, a haladó változatát pedig pádángustha-dhanurászanának nevezzük. Ilyenkor a könyökök előre néznek, miközben hátranyúlunk, és megfogjuk a lábujjakat. Egyik változatában a térd és a könyök be van hajlítva (ekkor a fülünkhöz is tudjuk esetleg érinteni a lábujjakat), a másikban viszont arra törekszünk, hogy kinyújtsuk őket.

vámóru-múlárpita-daksapádam dzsánór bahir véstita-váma-pádam

pragrihja tisthét parivartitángah srí-matszja-náthóditam ászanam szját /28/

matszéndra-pítham dzsathara-pradíptim pracsanda-rug-mandala-khandanásztram

abhjászatah kundaliní-prabódham csandra-szthiratvam csa dadáti pumszám /29/

 

A jobb lábat helyezzük a bal comb tövéhez, és hátulról fogjuk meg a jobb kezünkkel. A bal lábat pedig helyezzük a jobb combra tövéhez, és fogjuk meg a bal kezünkkel a hátunk mögött. Ez az ászana, ahogy matszja-nátha elmagyarázta. Növeli az étvágyat és egy olyan eszköz, amellyel a leghalálosabb betegségeket is el lehet pusztítani. E póz gyakorlása felébreszti a Kundalinít, és megszilárdítja a Holdat, vagyis megakadályozza az emberekben a holdból alászálló nektár lecsöpögését.

A fenti vers pontosan leírja a baddha-padmászana végrehajtásának módját. A törzs pozíciójáról azonban nem értekezik. Ez háromféle lehet: Függőleges törzzsel ülve baddha-padmászanának nevezzük az Astangában. Ha előredőlünk, akkor Jógamúdrászanának nevezzük, és ebben a formában élénkíti a Kundaliní és a prána áramlását. Ha hátradőlünk keresztezett karokkal (ehhez általában szükség van egy segítőre, aki lenyomja a térdeinket), akkor szúpta-vadzsászanának nevezzük. Manapság a Matszjászana alatt a hátrahajlított pózt értjük, de a karokat ebben az esetben nem szoktuk kereszetezni, csak megfogjuk a lábfejeket és a könyököt letesszük a törzs mellett, így valamivel könnyebb a végrehajtás. A holdból alászálló nektár a koponya közepén elhelyezkedő bindu-csakrára vonatkozik. A torkon keresztül a gyomorba csepeg a nektár, ahol a nap található (a napfonati idegközpont környékén). Így a nektár elég az emésztés tüzében, és a test fokozatosan öregszik az anyagcsere-folyamatok következtében. A pózban teljesen hátrahajlítjuk a fejünket, így a szarvángászanához és más fordított pózokhoz hasonlóan megakadályozza az öregedést.

praszárja pádau bhuvi danda-rúpau dórbhjám padágra-dvitajam grihítvá

dzsánú-parinyaszta-laláta-désó vaszéd idam pascsimatánam áhuh /30/

 

Botként nyújtsuk ki a lábainkat a földön, és fogjuk meg a két kezünkkel a két lábunk ujjait, a homlokunkat pedig helyezzük a combjainkra, ez a pascsimóttánászana.

Ha szó szerint követjük a versben leírtakat, akkor az előrehajlásnál az állunkat a mellkasunkhoz kell érinteni, így mindhárom bandhát aktiválhatjuk a pózban. Elterjedtebb változata az, amikor az állunkat érintjük a térdhez vagy a lábszárakhoz, és a tekintetet az orrhegy helyett a lábujjakra irányítjuk. Különböző kéztartásokkal lehet végezni ezt a pózt.

iti pascsimatánam ászanágrjam pavanam pascsimaváhinam karóti

udajam dzsatharánalaszja kurjád udaré kársjam arógatám csa pumszám /31/

 

Ez a pascsimatána póz a test (vagyis a szusumná) elülső részéből a hátsóba viszi a levegőt (pránát). Élénkíti az emésztési tüzet, csökkenti a kövérséget és gyógyítja az

összes férfibetegséget.

dharám avastabhja kara-dvajéna tatkúrpara-szthápita-nábhi-pársvah

uccsászanó dandavad utthitah szan majúram état pravadanti pítham /32/

 

Mindkét tenyerünket helyezzük a földre, és helyezzük a köldököt a könyökeinkre. Így egyensúlyozva ki kell nyújtani a testet, mint egy botot. Ezt majúrászanának

nevezik.

harati szakala-rógán ásu gulmódarádín abhibhavati csa dósán ászanam srí-majúram

bahu kadasana-bhuktam bhaszma-kurjád asésam dzsanajati dzsatharágnim dzsárajét

kála-kútam /33/

 

Ez az ászana gyorsan elpusztítja az összes betegséget, és megszünteti a hasi rendellenességeket, valamint azokat, amelyek a három dósa zavaraiból erednek, elősegíti a túlzott mennyiségű, meg nem emésztett étel megemésztését, növeli az étvágyat és semlegesíti a leghalálosabb mérget is.

uttánam savavad bhúmau sajanam tat savászanam

savászanam srántiharam csitta-visránti-kárakam /34/

 

Amikor hullaként lefekszünk a földre, azt savászanának nevezik. Megszünteti a fáradtságot és megnyugtatja az elmét.

csaturasítjászanáni sivéna kathitáni vai

tébhjas csatuskam ádája sárabhútam bravímjaham /35/

 

Siva 84 ászanát oktatott. Ezek közül az első négy a leglényegesebb, ezeket itt fogom

elmagyarázni.